O excursie la Manastirea Stramba, marele premiu al competitiei Captivii libertatilor

O excursie la Manastirea Stramba, marele premiu al competitiei Captivii libertatilor Aproximativ 100 de lucrari realizate de elevi si continand mesaje impotriva adictiei de droguri, tutun, alcool, dependentei fata de jocuri de noroc si internet au fost expuse, ieri, la Catedrala Episcopala Sfanta Vineri din Zalau, in cadrul simpozionului care incheie proiectul de parteneriat educational Captivii libertatilor. Proiectul a fost realizat de Episcopia Salajului, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj si Centrul Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala Salaj.

In cadrul simpozionului au fost prezentate si premiate creatiile literare, anume scrisori, eseuri si dramatizare, precum si cele artistice, desene, colaje si afise, realizate de catre elevi pe teme specifice proiectului. Cele mai bune lucrari au fost premiate, cei noua castigatori ai concursului urmand a merge in aceasta vara intr-o tabara de creatie, de o saptamana, la Manastirea Stramba. Premiile la sectiunea creatii literare au fost: premiul I – Matyas Eduard, in clasa a VIII-a la Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu Zalau (film); premiul II – Danuta Maria Maxim, in clasa a VII-a la Grupul Scolar Sag (eseu); premiul III – Ioana Nechita, in clasa a VII-a la Scoala Gimnaziala Simion Barnutiu Zalau (eseu). La sectiunea creatii artistice au fost acordate: premiul I – Ioana Codruta Stanca, in clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ion Agarbiceanu Jibou; premiul II – Cristina Cucuian si Florina Fechete, in clasa a X-a la Colegiul National Silvania Zalau; premiul III – Onute Diana Torje, in clasa a XII-a la Liceul de Arte Ioan Sima Zalau; mentiune – Andreea Chis si Beili Antonio, in clasa a XI-a, la Colegiul National Simion Barnutiu Simleu Silvaniei.

Inspectorul de specialitate in cadrul ISJ Salaj, Claudia Boha, ne-a declarat ca scopul proiectului este dobandirea unor cunostinte despre pericolul pe care il reprezinta adictiile pentru sanatatea psihica, fizica si morala, dar si dezvoltarea spiritului critic si a puterii de discernamant a elevilor. In cadrul acestui proiect, profesorii de religie si consilierii scolari au organizat dezbateri, activitati pe grupe si discutii cu elevii despre cauzele, simptomele si efectele comportamentelor deviante ale adolescentilor, urmare consumului de alcool, tutun, droguri, a dependentei fata de jocuri de noroc si internet, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si social, a declarat Claudia Boha.

Obiectivele acestui proiect au fost formularea opiniilor personale, a judecatilor de valoare argumentate despre raportul adictii – libertate personala, constientizarea si valorizarea virtutilor crestine, realizarea unor activitati in parteneriat intre biserica, scoala si comunitate prin intermediul carora sa fie promovate calitatea vietii tinerilor, dezvoltarea abilitatilor de luare a deciziilor si a celor de rezistenta fata de presiunea grupului.

Leave a Comment